3.2.11

Tutorial - Mari mewarna

Bagi pelajaran ini, apa yang perlu ialah:

1- Adobe photoshop
2- Mouse/tetikus (lebih bagus kalau ada pen tablet)

> langkah pertama yang saya lakukan ialah melukis menggunakan brush tool (1) pada layer background.

> tekan b untuk shorcut terus ke brush tool.

> seterusnya, saya membuat layer baru (2) dan menukarkan mode-nya (3) dari "new" kepada "multiply".

> anggap layer ini seperti sehelai kertas. jika layer anda ber-mode "new", seumpanya anda meletakkan sehelai kertas yang baru ke atas lukisan anda dan jika layer anda ber-mode "multiply" maknanya anda menimpa sehelai kertas yang telus ke atas lukisan anda.

> bermacam-macam mode yang ada, cuba eksperimentasi dengan mode-mode yang ada untuk lebih faham.

> kemudian, saya letakkan warna-warna asas yang saya nak.

> pemilihan warna juga memainkan aspek yang penting dalam sesebuah lukisan (dah macam cikgu lukisan pulak. haha)

> then, (omputih pulak) saya membuat layer baru (5) untuk menampakkan sedikit rupa watak.

> tekan ctrl shift n untuk shorcut buat layer baru.

> kebiasannya saya akan merge-kan semua layer menjadi kepada satu layer.

> shorcut untuk merge down ialah ctrl e

> kebiasaannya, saya akan mengabungkan semua lukisan kepada satu lukisan (paling banyak 3-4 layer) kerana saya tak suka layer yang banyak (serabut).

> itu tertakluk kepada masing-masing punya citarasa. saya tak halang kalau nak buat banyak-banyak layer pun, jangan pening nanti sudah. haha

> zoom in untuk membuat lebih detail, lihat (no. 9) untuk peratusan zoom.

> untuk menjadikan lukisan anda lebih soft dan smooth. anda boleh menggunakan smudge tool (7) atau bermain dengan airbrush (8).

> untuk shorcut zoom in ctrl +. tekan + banyak-banyak untuk zoom in banyak-banyak. hahaha

> untuk shorcut zoom out ctrl -. tekan - banyak-banyak untuk zoom out banyak-banyak. hahaha

> untuk shorcut zoom fit to page ctrl 0. tekan nombor kosong bukan huruf O. =P

> ok dah siap. save.

harap pelajaran ini berguna.
kalau tak berguna pun, harap ia dapat menceriakan hari anda. haha



jumpa lagi! =\

4 comments:

•ѕуựнαđα• said...

teringat kat cikgu jamal.

irkuysdamha said...

syu>
oh cikgu seni yg bercerita tentang orang dewasa kan.. haha

Mohd Pozali (Archi - spiriT) said...

kui3

irkuysdamha said...

po>
yooo abang gebu. hehe XD